METACINEMA


Proiectul cultural „Rezidență internațională de creație audiovizuală, Slon, România” (ediția a IV-a, 2018), face parte dintr-un program de rezidențe audio-vizuale inițiat de Fundația Culturală META în 2015. Acesta constă într-o rezidență cinematografică concepută sub forma unei întâlniri de 10 zile, desfășurată anual în localitatea Slon, comuna Cerașu, județul Prahova, România, prin care ne propunem să reunim regizori/artiști experimentali străini și români cu scopul de a încuraja mobilitatea culturală pe teritoriul României.

În cadrul ediției din 2018, desfășurată în perioada 11 - 21 august 2018, am invitat alături de noi cinci artiști experimentali: Marguerite Lantz (Franța), Pip Chodorov (Coreea de Sud/Franța), Irina Botea Bucan & John Dean (România/UK) și Benoît Maerens (Franța).

Noutatea ediției din acest an o reprezintă filmarea integrală a celor patru proiecte pe peliculă de film, care va presupune developarea on spot, la fața locului, în timpul filmărilor, prezența artistului Pip Chodorov fiind esențială în context propus, acesta fiind expert în filmări pe peliculă.

În ultimii aproape 20 de ani, cultura românească s-a răspândit la nivel internațional și prin intermediul producțiilor cinematografice românești, fie ele mai mult sau mai puțin experimentale. Astăzi, cinematografia românească, în mod deosebit datorită unor filme de autor premiate la cele mai importante festivaluri de gen din lume (Cannes, Berlin, Veneția și nu numai), a devenit foarte cunoscută și devine tot mai importantă în contextul cinematografic internațional. 

În același timp, România a devenit pe parcursul ultimilor ani un decor important de film utilizat frecvent de companiile de producție internaționale, cu precădere pentru filmele americane sau pentru publicitate. Prin intermediul proiectului „Rezidență internațională de creație audiovizuală, Slon, România (ediția a IV-a, 2018)”, Fundația Culturală META își propune exploatarea unui sector încă neexplorat în România, crearea unui spațiu de întâlnire pentru regizori-autori/artiști experimentali internaționali și facilitarea contactului cu spațiul românesc și specificitățile acestuia în vederea stabilirii unui contact direct cu complexitatea realității românești. Aceștia vor avea astfel acces la un mediu inedit, propriu, privit ca fiind exotic, pe care îl vor explora și cercetarea din perspectiva artistică proprie fiecăruia dintre ei și pe care îl vor (re)valorifica printr-o abordare alternativă, participând astfel la promovarea patrimoniului material și imaterial nu numai în afara țării, ci chiar și mai ales în interiorul comunității în care se vor afla (după cum am constatat în urma experienței primelor trei ediții). 

Invitând 4 regizori/artiști experimentali pe an, pentru o perioadă fixă de 10 zile, într-un spațiu complex prin intermediul căruia aceștia pot avea acces și la valorile culturale românești într-un sens interdisciplinar și la un schimb cultural la nivel local, rezidența oferă un cadru propice filmării de scurt-metraje și încurajează dialogul dintre regizorii/artiștii internaționali și locali. Scopul este de a produce în cadrul acestei rezidențe filme de ficțiune, de autor, de scurt-metraj, de calitate, cu o valoarea artistică implicită, și în același timp de a modifica perspectivele și prejudecățile și de a înlătura parțial clișeele prin obiectivul cărora imaginea României este considerată la nivel internațional. 

Sculptorul român Romelo Pervolovici a construit recent o casă-sculptură (living sculpture) printre munți, într-o comună foarte mică și retrasă din România, Slon, situată în apropierea orașului Vălenii de Munte. Aflată la numai o oră și jumătate față de București, casa are avantajul de a reprezenta un cadru original și contemporan, situat într-o comună tipică românească, ultima comună întâlnită pe această rută, casa fiind la rândul ei ultima din șirul de case construite în acest loc. O comună în care oamenii încă se deplasează cu căruța, au aceleași activități pe care le-au avut de-a lungul vremii, de la constituirea sa și până astăzi, dar pe care în prezent le desfășoară în conformitate cu noile legi europene, un hibrid între trecut și prezent, un eclectism ajuns a fi privit în firescul său în contextul global curent, pitoresc, fără a fi devenit însă ostentativ, nicidecum o destinație turistică, un gen specific de decor puțin reprezentat în producțiile cinematografice autohtone, un spațiu al valorilor patrimoniale pe care cei mai tineri au ocazia de a le descoperi cu această ocazie.

Casa beneficiază de un atelier/studio de artist amenajat la parterul acesteia, care, pe parcursul rezidenței, va fi transformat într-un studio de montaj/editare și cameră obscură pentru developarea filmelor; de un salon care oferă o perspectivă la 360° asupra peisajului, un spațiu ideal pentru sesiunile de lucru în echipă, între regizori/artiști, și pentru organizarea etapelor de filmare. În curte, se află și o casă veche, specifică zonei, și un mic deal care a fost ales ca spațiu de proiecție.
 


Noutăţi


2020-08-07 23:10:04

Fundaţia Culturală META organizează cea de a treia ediţie a rezidenţei de creaţie audiovizuală din cadrul proiectului MagiC Carpets, în localitatea Slon, comuna Ceraşu, jud. Prahova, în perioada 10-31 august 2020. Pentru această ediție au fost selectați artiștii: Toni Mijač (Croația), Ana Țăran (România) şi Mihai Gavril Dragolea (România). Rezidența artistică de la Slon susține sincronizarea mediului cultural românesc cu principalele tendințe din arta contemporană internațională și facilitează dialogul dintre artiștii locali și străini. Satul Slon și împrejurimile acestuia, cu tot ce înseamnă istorie, tradiție, natură și potențial creativ al comunității locale, devine subiect de cercetare și de inspirație în proiectele artiștilor invitați.

Toni Mijač (n. 1988) este artist și regizor de film; trăiește și lucrează în Zagreb, Croația. În lucrările sale, Mijač explorează impulsurile vieții de zi cu zi, analizând utilizarea limbajului, a memoriei, a interpretării și a altor fenomene prin diverse medii (fotografie, film, video, text, instalație) și strategii (manipulare, resemantizare, joc cu sintaxa). Comportamentul, dinamica, memoria, ritmul și reacția sunt interese recurente în lucrările sale, iar aspectele evidențiate de acestea reprezintă impulsuri de pornire în cercetările lui. Atent la tipuri de comunicare, limbaje corporale sau intensități ale diferitelor rutine și norme care formează o zonă de interes aleasă, colectează urmele și detaliile care ulterior servesc drept material de lucru în diferite etape ale proiectelor sale. Experimentează cu limbajul noilor medii pentru a explora modalitățile prin care poate obține contact cu privitorul, iar unul dintre instrumentele folosite în realizarea lucrărilor sale este colaborarea. A realizat proiecte conceptuale, cinematografice și comerciale, având, de asemenea, experiență de colaborator sau lider în ateliere și festivaluri locale și internaționale. Timp de 6 ani (2009-2015), a inițiat și organizat ateliere de film pentru copii, intitulate „Comunicare prin film”, realizate în mai multe licee și Cluburi de Cinema din Split. A obținut diploma de licență în film și video la Academia de Artă din Split și de master în new media la Academia de Arte Plastice din Zagreb.

Ana Țaran (n. 1992) este artistă și regizoare de film; lucrează și trăiește în București, România. Pasionată de multiplele forme ale artei, Țaran caută să folosească în creațiile sale diferite limbaje artistice, îmbinând astfel fotografia cu arta video și cinematografia. Este preocupată de poetica internă a oricărui spațiu, de raportarea la memorie și la copilărie care, în opinia acesteia, „ne influențează pentru tot restul vieții”. Filmele sale au fost prezentate în festivaluri internaționale de film: Festivalul Cinéma du Réel, Paris (2020), Festival dei Popoli, Florența (2019), Festivalul Cinéhaiku, Gordes (2017), Zoom – Zblizenia Film Festival, Jelenia Gora (2017) și Festivalul Corto in Accademia, Macerata (2016). De-a lungul timpului, a îmbinat activitatea artistică cu cea educațională în ateliere cu elevii școlii din satul Ha Seeiso (Lesotho, Africa de Sud) și ai școlii generale din satul Mitintsi (vestul Ucrainei). A obținut diploma de master la Departamentul de Fotografie și Imagine Dinamică a Facultății de Arte Plastice, UNARTE, București (în 2016), și a fost admisă, în același an, la departamentul de Cinema din cadrul Geneva University of Art and Design.

Mihai Gavril Dragolea (n. 1989) este regizor, scenarist și director de fotografie; lucrează și trăiește în București, România. Documentarele lui Dragolea se concentrează pe lumea marginalilor și a celor care nu sunt reprezentați în mass-media, încercând să aducă spectatorului o versiune nouă asupra realității. Practica sa artistică vizează moduri de expresie observaționale, folosirea acestora pentru a genera empatie între privitor și actorii sociali de pe ecran, printr-o implicare directă a audienței în film. Momentan dezvoltă proiecte și lucrează în domeniile de cinematografie și jurnalism independent, ultimul astfel de proiect fiind concentrat pe pandemia COVID-19, o serie web numită #EuRoPandemic difuzată pe platforma de jurnalism independent dela0.ro. Filmele sale au participat la festivaluri internaționale printre care: Docuart Fest, București (2015); One World Romania, București (2016); Jihlava International Film Festival (2017); Pärnu International Documentary Film Festival (2018); TIFF, Cluj-Napoca (2018, 2020); CREA Conference, Kathmandu (2019). În plus, are în lucru o cercetare teoretică care a luat forma lucrării de doctorat, cu titlul „Reprezentări ale marginalului în documentarul observațional românesc” și predă cursuri practice și seminarii în cadrul Facultății de Teatru și Film, departamentul de Cinematografie, fotografie și media.

Pe durata rezidenței, în perioada 10-24 august 2020, Ana Țaran și Mihai Gavril Dragolea vor realiza ateliere de creație pentru copii, în cadrul unui program-pilot pentru Școala de vară de creație audiovizuală pentru copii, lansat anul acesta pentru copiii din zonă cu înclinație pentru artă și literatură. Principalele aspecte care vor fi abordate vizează dezvoltarea abilităților de comunicare și înțelegere reciprocă, responsabilitatea și munca în echipă, îmbunătățirea cunoștințelor teoretice și practice despre imagine, în general, și despre film, în particular, dar și modalități de funcționare a unei camere video și a unei tablete și finalizarea unei lucrări cu acestea.

Din motive de sănătate publică, Toni Mijač va lucra, pe perioada rezidenței, on streaming cu artistul și fotograful Vlad Dinu, cu posibilitatea de a vizita Slon și a-și continua proiectul live în toamnă, în funcție de dinamica evoluției situației epidemiologice la nivel național/ internațional și având în vedere o posibilă relaxare a măsurilor privind condițiile de călătorie. Dinu este licențiat în Fotografie-Video, Procesarea Computerizată a Imaginii, la UNARTE, București, și urmează în prezent studiile masterale la departamentul Fotografie și Imagine Dinamică, din cadrul aceleiași universități.

De asemenea, un program de vizionări și prezentări ale artiștilor va fi realizat în aer liber în locația rezidenței, respectând regulile de distanțare și de igienă stabilite de autorități, iar lucrările realizate în timpul rezidenței vor putea fi vizionate local și național prin organizarea de proiecții publice.

Magic Carpets este o platformă dezvoltată de cincisprezece parteneri europeni - Kaunas Biennial din Lituania - coordonatorul proiectului, Ideias Emergentes - Imerge din Portugalia, EVA International - Ireland's Biennial of Contemporary Art din Irlanda, Folkestone Fringe din Marea Britanie, KUNSTrePUBLIK - ZK/U din Germania, Prague Biennale din Republica Cehă, Openspace.Innsbruck din Austria, Latitudo din Italia, LAB 852 din Croația, Novo Kulturno Naselje din Serbia, Fundația Culturală Meta din România, New Theatre Institute din Letonia, Trempolino din Franța, Jam Factory Art Centre din Ucraina și Tbilisi Photo Festival din Georgia. Platforma este destinată artiștilor, care au posibilitatea să fie selectați de unul dintre cei cincisprezece parteneri în rezidențe, cu scopul de a realiza producții artistice noi împreună cu artiști și comunități locale. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, al Uniunii Europene, iar mai multe informații despre proiect se regăsesc pe www.magiccarpets.eu.

Dintre artiștii români recomandați de Fundația Culturală Meta și selectați în rezidențe internaționale, amintim de Daniela Palimariu în rezidență la Innsbruck, Austria (în 2018), Odeta Catană – la Riga, Letonia (în 2019) și Anca Benera&Arnold Estefan la Limerick, Irlanda (în 2019). Fundația Culturală Meta a selectat în rezidența de la Slon, prin proiectul MagicCarpets, artiști din Serbia (Vojin Ivkov, în 2018), Republica Cehă (Michal Kindernay, în 2018), Portugalia (Luisa Sequeira, în 2019) și Letonia (Marta Elina Martinsone, în 2019), iar din România: Larisa Crunțeanu (în 2018), Vlad Dinu și Daniel Djamo (în 2019).

Lucrările video create în cadrul rezidenței de la Slon prin proiectul Magic Carpets beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale. În ultimii ani, filmele realizate la Slon au fost selectate la festivaluri internaționale de prestigiu: CineFestival, Los Angeles (2016); Dublin International Short Film and Music Festival (2016); Festival Corto Corrente, Roma (2016); Festivalul Filmului Francez, București (2015, 2016, 2017); Slamdance Film Festival, Utah (2016); International Film Festival, Berlin (2018) etc.

Echipa de proiect:
Radu Pervolovici - director de proiect;
Romelo Pervolovici - director de producție;
Raluca Elena Doroftei - curator;
Florian Alexandrescu – PR;
Patric Pavel – documentare;
Vlad Dinu - asistent de imagine;
Adrian Drăgoi - asistent de producție;
Flori Strâmbeanu - catering.

Despre rezidență, se pot afla mai multe informații de pe site-ul Fundației Culturale Meta: http://metacinema.ro/index.php?year=202002

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul se bucură de sprijin din partea sponsorului principal Impuls Leasing Romania.

#MagiCCarpets #CreativeEurope #art #contemporaryart #nomadism #travel #communities #aroundeurope #artistinresidency #emergingartist #emergingcurator


2019-05-31 14:37:36

Expoziție | O seară în atelierul părinților mei 

 

 

Artiști: 2META+ (Eva Pervolovici, Maria Manolescu, Romelo Pervolovici)
Curator: Georgiana Buț
Scenografie expozițională: Radu Pervolovici
Design sonor: Benoit Maerens
Vernisaj: duminică, 2 iunie 2019, ora 18:00, LA CAVE
Expoziție: 3-21 iunie (LA CAVE, GALERIA REFLEX)

Expoziția propune o reflecție asupra transmiterii imaginarului într-o familie de artiști: cuplul Maria Manolescu-Romelo Pervolovici și copiii lor, un arhitect urbanist și o regizoare, reuniți sub numele Grupul 2META+. Proiectul pornește de la filmul omonim al Evei Pervolovici, în care aceasta se folosește de mijloacele autobiograficului pentru a explora practicile picturale ale părinților ei și, în egală măsură, rolul moșternirii artistice în formarea lumii ei interioare și conturarea stilului cinematografic. „O seară în atelierul părinților mei” devine astfel povestea formării artistice a unei regizoare.

Narațiunea este redată prin intermediul expoziției, în care se întâlnesc complementar filmul, pictura, designul sonor și instalația expozițională. Într-o scenografie creată de Radu Pervolovici, pictura și filmul sunt alternate pentru a obține o continuitate între discursurile diferitelor medii, dar și ca metaforă a legăturii artistice dintre generații.

La 30 de ani, Eva, regizoare stabilită la Paris, își vizitează familia din România. Intrând în atelier, cineasta descoperă în pânzele părinților reîntorși la pictură, elemente prezente în practica sa, fragmente de memorie, „vise din copilărie și filme visate” (E.P.). Hotărârea de a face un film reia o dorință de la vârsta copilăriei – Eva obișnuia să își schițeze idei de filme pe care le comunica în jurnalul ei Evei din viitor. Pornind de la întrebarea „Există un imaginar genetic, celule de creativitate, o memorie comună care se transmite între părinți și copii?” regizoarea își începe documentarea autobiografică.

Cele două părți ale scurtmetrajului – călătoriile copilăriei și călătoriile femeii care creează – corespund celor două capitole ale narațiunii expoziționale dedicate picturii părinților: „Tablourile tatălui meu” și „Tablourile mamei mele”. Maria Manolescu și Romelo Pervolovici au practici distincte care păstrează în comun componenta meta și paradigma estetică post-conceptuală. În picturile lor sunt „imagini care trimit întotdeauna la alte imagini” (Maria Manolescu), iar jocul intertextual și pluralitatea straturilor discursive converg în acel tip de imagine „conștientă de caracterul său de imagine” (Victor I. Stoichiță).

Atelierul este transpus în spațiul expozițional prin intermediul narațiunii cinematografice, dar și prin scenografie. Pânzele, muzica din atelier și cei doi protagoniști care apar în scena finală a filmului aparțin lumii în care au fost create lucrările și se regăsesc într-o instalație expozițională ce reduce distanța dintre spațiul de producție și cel de expunere (atelierul și expoziția). Folosindu-se de film, picturi, design sonor și elemente arhitecturale, Radu Pervolovici își propune să articuleze conceptul expoziției în spațiul tridimensional și să surprindă totodată spiritul colaborativ al grupului 2META+ .

Grupul 2META+: Reuniți din 1998 sub numele Grupul 2META, Maria Manolescu și Romelo Pervolovici dezvoltă începând cu 2010/11 interesul comun pentru pictură și două estetici distincte, după o perioadă de experiment în care lucrează cu medii variate în jurul noțiunii „meta”. Grupul 2META+ s-a născut prin lărgirea binomului inițial la un cvartet, compus din cei doi artiști și copiii lor: o regizoare și un arhitect urbanist. Împreună, ei contribuie la difuzarea artei contemporane românești la scară națională și internațională prin activitatea Fundației META, un proiect cultural căruia i se dedică întreaga familie. Eva Pervolovici (n. 1984, București) trăiește și lucrează la Paris. În 2011 prezintă scurtmetrajul Little Red la Festivalul de Film de la Berlin și câștigă Premiul „Cannes à la Flip” pentru cel mai bun scurtmetraj. Debutează în lungmetraj cu Marussia, prezentat la festivalul de la Berlin în 2013, în competiția GenerationRadu Pervolovici (n. 1987, București) trăiește și lucrează la București. Este Director al Fundației Culturale META din 2011, al Bienalei Tinerilor Artiști incepând cu ediția a V-a și inițiatorul proiectelor on-line Un secol de sculptură românească și Un secol de arhitectură românească.

Georgiana Buț (n. 1986, Târgu Mureș) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. În prezent, este doctorand al Departamentului de Filosofie în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cercetarea ei este concentrată pe expoziția de artă contemporană ca mediu artistic. Activitatea sa educațională include colaborări cu University of Connecticut, Colorado State University, SUA și Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj. A fost coordonator de comunicare și programe al galeriei SPAȚIU INTACT, Fabrica de Pensule, și al Galeriei Quadro, Cluj; activitatea sa curatorială cuprinde: End of the Line, Camera K’ARTE, Tîrgu-Mureș (2018-19); Memoria ca viziune (asistent curator), spațiile Fabricii de Pensule (2018); Oana Năstăsache: Albastru. La punctul de fierbere al culorii, Camera K’ARTE, Târgu-Mureș (2016); Pulse, within the Veil, Casa Tranzit, Cluj (2011).

Evenimentul este organizat de Fundația Culturală META în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Transilvania, Institutul Francez din Cluj-Napoca și Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și are loc în cadrul Sezonului România-Franța 2019. Filmul „O seară în atelierul părinților mei” este o coproducție a Ysé Production și a Fundației META, este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, beneficiind de ajutorul Primăriei din Paris (Mission Cinéma), din partea Organizației Internaționale a Francofoniei, filiala Europa de Est și a Institutului Cultural Român.

Sponsor: Impuls Leasing | Parteneri media: Radio Guerrilla, AaRC, Filmsi, Filme-Cărți, Modernism.ro, Onlinegallery.ro

Expoziția este deschisă până vineri, 21 iunie 2019 | FB event

Locații: Galeria LA CAVE a Institutului Francez din Cluj-Napoca, Str. Ion I. C. Brătianu, nr. 22  și GALERIA REFLEX, Str. Iuliu Maniu, nr. 3.

Program de vizitare: 3-21 iunie, de luni până vineri, între 10:00-17:00.

*La Institutul Francez, expoziția este deschisă și înaintea proiecțiilor de film din cadrul TIFF, astfel: 3-9 iunie, de luni până duminică, între 21:00-22:00. 

 


2019-04-15 00:00:00

Fundaţia culturală META organizează cea de-a doua ediţie a rezidenţei de creaţie audio-vizuală, în cadrul proiectului MagiC Carpets, co-finanţat de Programul Creative Europe al Uniunii Europene

Evenimentul se va desfășura în localitatea Slon, comuna Ceraşu, România, între 10 iulie - 7 august 2019. Curatorul desemnat de către Fundația Culturală META este Raluca Elena Doroftei. La această ediție au fost selectați patru artiști emergenți: Marta Elīna Martinsone (Letonia), Lu Sequeira (Portugalia), Daniel Djamo (România) şi Vlad Dinu (România).

Marta Elina Martinsone este regizor de teatru și de film; trăieşte în Riga, Letonia. În lucrările sale, ca regizor de teatru şi ca regizor de film, analizează relaţia dintre imaginaţie şi realitate – cum inventăm lumi în mintea noastră şi cum acestea se ciocnesc cu realitatea, creând un conflict existenţial. Ea este interesată de combinarea teatrului şi a filmului, prin includerea mijloacelor de exprimare teatrale în film şi prin experimentarea stilurilor de actorie. Marta a realizat studii masterale în Arte Audiovizuale: regie și producție de filme, şi în Teatru: regia teatrului, la Academia de Cultură a Letoniei, dar și studii masterale în Istoria și teoria artei, la Universitatea din Essex, Marea Britanie. De asemenea, s-a licenţiat în istorie, la Universitatea din Letonia.

Luisa Sequeira este regizoare și curatoare de film și trăiește în Porto, Portugalia. Aceasta foloseşte medii de creaţie precum film, video și fotografie, explorând intersecțiile dintre cinematografie, design și platformele mass-media emergente. A studiat jurnalismul și s-a specializat în regie de film documentar la Universitatea din Porto. În prezent, lucrează la un doctorat în Arte Media, dezvoltând o cercetare despre memorie, arhivă, arheologie și cinematografie. Din 2010, Luisa este director artistic al Shortcutz Porto și organizează Super 9 Mobile Film Fest, un festival online dedicat exclusiv cinematografiei mobile. În cinematografie, a realizat scurt metraje, filme documentare și filme experimentale, care au fost prezentate în festivaluri de film, expoziții și simpozioane internaţionale.

Daniel Djamo este un artist și regizor român. Este fascinat de origini și poveşti ale indivizilor și grupurilor, precum și de teme privind identitatea națională. Îmbinând filmul cu performance-ul și arta video, el creează, de asemenea, instalații fotografice care evocă trecutul și subliniază „instantulˮ. Daniel deține un master şi o licenţă în Arte la Departamentul Fotografie -Video, Procesarea Computerizată a Imaginii, la Universitatea Națională de Arte din București, și un Doctorat în Arte vizuale la Departamentul de Istoria şi Teoria Artei din cadrul aceleiaşi universităţi. De asemenea, este licențiat în Jurnalism, Relații Publice și Științe ale Comunicării la Universitatea din București. El a primit numeroase premii, printre care: ESSL CEE, Henkel Art.Award. Young Artist Prize din Europa Centrală și de Est, Premiul Startpoint România, Premiul Special pentru Film Documentar. Lucrările sale video au fost vizionate în numeroase festivaluri de artă video și de film, câștigând premii în competiții.

Vlad Dinu este un artist și fotograf român, trăieşte la Bucureşti. Vlad folosește concepte precum sufletul și metamorfoza corpului uman, cercetează și observă natura, mediul urban și arhitectura, folosind frecvent filtre abstracte. Este licenţiat în Fotografie - Video, Procesarea Computerizată a Imaginii, la Universitatea Națională de Arte din București, și urmează în prezent studiile masterale la departamentul Fotografie și Imagine Dinamică, din cadrul aceleiaşi universităţi.

Magic Carpets este o platformă dezvoltată de treisprezece parteneri europeni - Kauno bienalė din Lituania - inițiatorul proiectului, Ideias Emergentes - Imerge din Portugalia, EVA International - Ireland's Biennial of Contemporary Art din Irlanda, Folkestone Fringe din Marea Britanie, ZK/U - Zentrum für Kunst und Urbanistik din Germania, Prague Biennale din Republica Cehă, Openspace (Styleconception.designart), din Austria, Latitudo din Italia, LAB 852 din Croația, Novo kulturno naselje din Serbia, Fundația Culturală Meta din România, New Theatre Institute (Homo Novus festival) din Letonia și CCA - Center of Contemporary Art - Tbilisi din Georgia. Platforma este destinată artiștilor emergenți, care au posibilitatea să fie selectați de unul dintre cei treisprezece parteneri, în rezidențe cu o durată de o lună. Scopul este să se realizeze producții artistice noi împreună cu artiști și comunități locale. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, Creative Europe, al Uniunii Europene. Mai multe informații despre proiect se regăsesc pe www.magiccarpets.eu.

De asemenea, doi dintre artiștii propuși de Fundatia Culturala META au fost selectați în rezidențele partenerilor:

Anca Benera & Arnold Estefan, https://www.beneraestefan.ro/, de către EVA International - https://www.eva.ie din Irlanda.

Odeta Catana, https://odetacatana.com/, de către New Theatre Institute (Homo Novus festival) - http://www.homonovus.lv/eng/index, din Letonia.

Lucrările video create în cadrul rezidenței de la Slon prin proiectul Magic Carpets beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale. În ultimii ani, filmele realizate la Slon au fost selectate la festivaluri internaționale de prestigiu: CineFestival, Los Angeles (USA) - 2016, Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda) - 2016, Festival Corto Corrente, (Roma. Italia) - 2016, Festivalul Filmului Francez (București, România) - 2015, 2016, 2017, Slamdance Film Festival (Utah, USA) - 2016, International Film Festival (Berlin, Germania) - 2018 etc.

 


2018-06-21 13:57:49

Rezidenţă de creaţie la Slon cu artiști emergenți din cadrul platformei Magic Carpets

Fundaţia Culturală META a demarat prima ediție a proiectului internațional Magic Carpets pentru tineri artiști în cadrul programelor de cine-rezidență. Evenimentul este în desfășurare în localitatea Slon, comuna Ceraşu, România, până pe 8 iulie a.c. La ediția din 2018 au fost invitați trei artiști emergenți: Larisa Crunţeanu (România), Vojin Ivkov (Serbia) și Michal Kindernay (Republica Cehă), propuși de curatorul Raluca Elena Doroftei.

Larisa Crunțeanu a studiat Fotografie și Video în cadrul Universității Naționale de Arte București, iar în prezent candidează la poziția de doctorand în cadrul aceleiași instituții. Lucrează la granița dintre video și performance, dintre cercetare și speculație, adesea în colaborare, generând contexte pentru noi practici și forme de autogestiune. Din 2012 până în 2016 a coordonat, împreună cu Xandra Popescu, activitatea spațiului de proiecte Atelier 35 din București. Lucrează și trăiește între București și Varșovia.

Vojin Ivkov s-a născut în Serbia, la Novi Sad. A studiat la Academia de Arte plastice, Departamentul de New Media, din cadrul Universității din Novi Sad. În proiectele sale din ultimii ani, fotografie, video și performance-uri, Vojin este preocupat de conservarea și documentarea trecutului și prezentului. Lucrează și trăiește în Novi Sad.

Michal Kindernay este artist intermedia, curator și performer. Lucrările sale includ performance-uri video, instalații interactive, proiecte documentare experimentale sau compoziții de sunet. Este unul dintre fondatorii organizației de cultură nonprofit yo-yo, inițiatorul proiectului RurArtMap și a făcut parte din grupul de galerii Školská 28 din Praga. Este profesor invitat la Centrul de Studii Audiovizuale în Film și TV din cadrul Academiei de Arte ale Spectacolului. Lucrează și trăiește în Praga.

Magic Carpets este o platformă dezvoltată de treisprezece parteneri europeni - Ideias Emergentes - Imerge din Portugalia, EVA International din Irlanda, Folkestone Fringe din Marea Britanie, ZK/U - Zentrum für Kunst und Urbanistik din Germania, Prague Biennale din Republica Cehă, Openspace (Styleconception.designart), din Austria, Latitudo din Italia, LAB 852 din Croația, Novo kulturno Naselje din Serbia, Fundația Culturală Meta din România, New Theatre Institute (Homo Novus festival) din Letonia, CCA - Center of Contemporary Art - Tbilisi din Georgia, și Kaunas 2022 din Lituania - inițiatorul proiectului. Platforma este destinată artiștilor emergenți, care au posibilitatea să fie selectați de unul dintre cei treisprezece parteneri, în rezidențe cu o durată de o lună. Scopul este să se realizeze producții artistice – în cazul de față producții video - împreună cu artiști și comunități locale. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, Creative Europe, al Uniunii Europene. Mai multe informații despre proiect se regăsesc pe www.magiccarpets.eu.

Lucrarile video create în cadrul rezidenței de la Slon prin Magic Carpets beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale. În ultimii ani, filmele realizate la Slon au fost selectate la festivaluri internaționale de prestigiu: CineFestival, Los Angeles (USA) - 2016, Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda) - 2016, Festival Corto Corrente Roma (Italia) - 2016, Festivalul Filmului Francez (București) - 2015, 2016, 2017, Slamdance Film Festival (Utah, USA) - 2016, International Film Festival (Berlin) - 2018, etc.


2018-02-06 03:54:37

Două scurt-metraje românești, realizate în cadrul Rezidenței de la Slon, în premieră internațională în competiția Generation Kplus la Berlin


Scurt-metrajele De Natura de Lucile Hadžhalilović și Trois rêves de ma jeunesse (Trei visuri din copilăria mea) de Valérie Mrejen și Bertrand Schefer, realizate în cadrul proiectului anual Rezidență la Slon al META Cinema – Fundația Culturală META, au fost selectate în competiția oficială Generation Kplus, Berlinale 2018.

Proiectul cultural Rezidență la Slon, inițiat de Fundația Culturală META și Meta Cinema în anul 2015, își propune să reunească cineaști străini și români timp de 10 zile în satul Slon, județul Prahova. Totul a pornit de la o sculptură locuință (living art) creată de artistul plastic Romelo Pervolovici, pe care regizoarea Eva Pervolovici a transformat-o într-un spațiu de creație cinematografică. Caracterul contemporan al arhitecturii intră în contrast cu pitorescul mediului rural din Slon, de unde ideea de a invita cineaști internaționali care să realizeze creații audiovizuale în acest spațiu, pe care îl descoperă și (re)valorifică printr-o abordare alternativă. O privire asupra realităților românești diferită, pe care o descoperă pentru prima dată. De la scurtmetraj de ficțiune și experimental la documentar de creație și performance, filmele reflectă diferențele artistice individuale, precum și unitatea de decor. Cineaștii invitați în cadrul rezidenței reprezintă un grup eteroclit de profesioniști, un criteriu important fiind universul de creație propriu fiecăruia, dar și posibilitatea acestora de a se adapta la condițiile de lucru și de a reuși să imagineze un subiect și să îl filmeze în doar 10 zile. Un decor unic, stiluri și povești foarte diferite de la an la an.

Program de vizionări:
20 Februarie, 2018, 10.00 am, HKW (Premiere)
21 Februarie, 2018, 9.30, Filmtheater and Friedrichshain
22 Februarie, 2018, 10.30, CinemaxX 1
22 Februarie, 2018, 14.00, HAU Hebbelam Ufer (HAU 1, Berlinale Talents)
23 Februarie, 2018, 10.00, Zoo Palast 2


De Natura este un poem improvizat, o plimbare liniștită și veselă a două fetițe în mijlocul naturii, departe de privirile adulților. Apoi însă veselia dispare treptat, reveria se transformă în nostalgie, în timp ce la marginea drumului, printre fructele verii în descompunere, își fac apariția chipuri dispărute. Ciclul vieții nu înlătură nimic din magia lumii, fie că este luminată de lună sau de soare.” (Lucile Hadžhalilović)

cu Mihaela și Maria Manta, produs de Romelo Pervolovici și Radu Pervolovici, DoP: George Chiper-Lillemark, montaj: Benjamin Hélius, sunet: Benoît Maerens, Antoine Bertucci, Matthieu Autin, efecte speciale: Marie-Léa Gatti, corecții de culoare: Marc Boucrot, asistent de regie: Eva Pervolovici, director de producție: Andreea Drăghicescu, asistent de producție: Adrian Drăgoi.


Lucile Hadžhalilović | După terminarea studiilor de istoria artei la Sorbona și cele de cinematografie la IDHEC, a fondat împreună cu Gaspar Noé compania de producție Les Cinemas de la Zone, colaborând la filme precum: Carne (1991) și Seul contre tous (1998) de Gaspar Noé și (1991). Scrie și realizează La bouche de jean-pierre, film prezentat la festivalul de la Cannes, în 1996, la secțiunea Un Certain Regard. De asemnea, filmul său de lung-metraj Innocence se bucură de numeroase premii, printre care cel mai bun film la San Sebastinan. În 2004, realizează filmul de scurt metraj, Nectar, care și-a făcut premiera internațională la Clermont-Ferrand. Lungmetraj Evolution s-a bucurat de succes, fiind de asemnea selecționat la San Sebastian și distribuit din America până în Japonia.


Trois rêves de ma jeunesse de Valérie Mrejen și Bertrand Schefer

Într-un oraș, o fetiță. Urcă într-un tren. De-a lungul călătoriei, spiritul său libertin visează la ceea ce nu sunt încă amintirile ei.


„O echipă de filmare ne așteaptă la Slon, un mic sat din România în care ne aflăm pentru prima oară. Nu avem un scenariu. Abia ce am sosit, trebuie să filmăm. Am localizat pe hartă un lac cu apă sărată unde oamenii își petrec ziua plutind asemenea unor baloane. Descoperim o colibă ascunsă în pădure, cu un câine alb, mare, care seamănă cu un lup dintr-o poveste a lui Miyazaki. Ne plimbăm printr-o piață aflată în apropiere împreună cu fiica noastră. Și, într-un final, urcăm într-un tren. Imediat ne atrage atenția privirea copilului care urmărește ce o înconjoară: surpriza descoperirii, dar și ușurința ei inocentă de a se adapta pretutindeni. În acest peisaj pe care nu-l cunoaște, se simte deopotrivă pierdută și familiară. Începem să ne gândim la filmul lui Wim Wender, Alice in the Cities. Și dacă totuși fetița este de fapt personajul filmului nostru? Și dacă toate imaginile cunoscute de noi sunt doar visele pe care tânăra actrița le trăiește în fața noastră?” (Valérie Mrejen și Bertrand Schefer)

cu Adele Hélène Esther Schefer și Bogdan Mareș, produs de Radu Pervolovici, DoP: Zara Popovici, montaj: Benjamin Hélius, sunet: Benoît Maerens, Mikaël Barre, corecții de culoare Florian Martiny, director de producție Andreea Drăghicescu, asistent de producție Adrian Drăgoi.



Valérie Mrejen | Artist vizual, fotograf și scriitoare. După terminarea studiilor în domeniul artei, Valérie Mrejen și-a manifestat imediat interesul pentru diferite mijloace de exprimare cu scopul de a explora posibilitățile de expresie ale limbajului. Înainte de a începe să filmeze, a editat cărți de artă. Lucrările sale au fost prezentate în numeroase expoziții din Franța și din lume, în mod special la Jeu de Paume (Paris), Virreina (Barcelona), CCA (San Francisco), Laboratorio Arte Alameda (Mexic). A regizat scurt-metraje și documentare, Pork and Milk (2004), Valvert (2008), dar și filme de ficțiune de lung-metraj, cum este En ville, co-regizat de Bertrand Schefer, prezentat în premiră la Cannes în cadrul Quinzaine des Réalisateurs. A publicat romanele Mon grand-père (1999), L’Agrume (2001), Eau sauvage (2004), Editura Allia, Forêt noire (2012) și Troisième personne (2017), la Editura P.O.L. A fost rezidentă la Villa Medici în 2002 și la Kujoyama în 2010. Lucrările sale de artă sunt prezente în mai multe colecții din lume: Tate Modern, Musée d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Fondation Louis Vuittton.




Bertrand Schefer | Scriitor și regizor francez. În prezent, trăiește în Franța. După ce a studiat Filosofia la Universitatea Sorbona timp de șase ani, a colaborat cu diverși editori și a devenit consultant de scenarii pentru Arte France. A scris primul său roman și scenariu de film în urmă cu 10 ani. En ville (Iris in Bloom), primul lung-metraj, co-regizat de Valérie Mrejen, a fost lansat în 2011.


2017-11-24 18:47:51

Un secol de arhitectură românească – https://www.e-architecture.ro/

Lansarea oficială a enciclopediei on-line, perioada 1944-1989

Fundația Culturală META anunță lansarea oficială, în spațiul virtual, a celei de-a treia etape a proiectului Un secol de arhitectură românească – enciclopedie on-line, dedicată anul acesta perioadei postbelice, 1944-1989.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Impuls Leasing.


Cea de-a treia ediție a proiectului Un secol de arhitectură românească, dedicată arhitecturii postbelice, poate fi accesată la adresa https://www.e-architecture.ro/ începând cu data de 20 noiembrie 2017.

Proiectul enciclopedic, inițiat de Fundația Culturală META, a fost demarat la începutul anilor 2000 sub forma unui dicționar tipărit, prima etapă materializându-se în 2001, odată cu apariția dicționarului Un secol de sculptură românească (A - D), publicat în Colecția „Sinteze”, Editura META. În anul 2013, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), acesta a fost reluat în format electronic, prima ediție a enciclopediei on-line, denumită Un secol de sculptură românească (A - M), fiind lansată în toamna anului 2013. Cea de-a doua ediție a proiectului, desfășurată în 2014, cu sprijinul financiar al AFCN, cuprinde cea de-a doua parte a dicționarului (N-Z) și a fost lansată în toamna anului 2014. (www.sculpture.ro)

În 2015, Fundația Culturală META a revenit cu o nouă enciclopedie, de data această dedicată arhitecturii românești. Cu un conținut specific complex și bine documentat, enciclopedia își propune realizarea unei viziuni extinse asupra arhitecturii românești din ultimii aproximativ 100 de ani în patru etape distincte (2015: 1890-1918, 2016: 1918-1944, 2017: 1944-1989, 2018: 1989-2018), în formatul propus – on-line și bilingv, care conține informații cu conținut istoric și critic deopotrivă, informații ample din istoria secolului XX, dar și informații recente privind activitatea arhitecturală a celor selectați, nume consacrate, dar și nume noi, ale celor mai tineri arhitecți. Ediția on-line este prima enciclopedie bilingvă de arhitectură românească cu acces liber dedicată arhitecților din spațiul românesc și reunește până în acest moment fișele a peste 170 de arhitecți, care au activat în perioada 1890-1989.

Enciclopedia nu constituie doar un instrument de lucru realizat sub forma unei baze de date, util tuturor studenților, profesorilor arhitecți și arhitecților, teoreticienilor arhitecturii, operatorilor culturali, editorilor, profesorilor, directorilor de muzee și centrelor culturale, ci cuprinde și un aparat critic, Fundația Culturală META colaborând în acest moment cu o echipă de profesori arhitecți formată din: Ana-Maria Zahariade, Mihaela Criticos, Mircea Ochinciuc, Arpad Zachi, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mariana Croitoru, Oana Marinache, Florentina Matache, Andreea Milea, Gabriela Petrescu, Dragoș Popescu, Miruna Stroe, Sidonia Teodorescu, Andrei Răzvan Voinea, Adrian Ibric, Georgiana Ivan, echipă pe care ne propunem să o extindem cu ocazia etapei finale și a proiectului editorial care va urma.

Un secol de arhitectură românească va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informații chiar și de către orice vizitator virtual care dorește să aducă modificări, corecturi, completări fișelor deja existente pe site. Aceștia vor putea completa fișele accesând meniul „Contribuie” disponibil pentru fiecare pagină în parte, iar după verificarea informațiilor de către membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse în enciclopedie.

Fundația Culturală META, înființată în 1995 la București, își propune să construiască un discurs cultural la nivel contemporan, inter- și pluridisciplinar, să promoveze arta contemporană românească pe plan național și european, să deschidă mediile culturale românești către schimbările ce au loc pe scena artistică actuală. (www.metacult.ro)

Proiect organizat de Fundația Culturală META

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Impuls Leasing

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect cultural desfășurat cu sprijinul: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și Facultatea de Litere - Universitatea din București, Fundația Arhitext Design, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Biblioteca UAUIM.

Facebook: https://www.facebook.com/unsecoldearhitecturaromaneasca

Persoană de contact: Andreea Drăghicescu, [email protected], 0723.154.052

 

 


2017-04-26 20:21:12

Noul sezon expozițional MNAC primăvară 2017


MNAC anunță vernisajul noului sezon expozițional în data de 27 aprilie, ora 19:00, la Palatul Parlamentului.

Vă așteptăm cu drag!


VERNISAJ: JOI, 27 APRILIE 2017, ora 19:00

MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ – MNAC

PALATUL PARLAMENTULUI


Credit imagine: Romelo Pervolovici, Foc în pustiu, 2013, ulei pe pânză, 203 x 160 cm (credit foto Romelo Pervolovici, ©2META)


Credit imagine: Maria Manolescu, #103, 2016, dimensiuni: 183 x 132 cm (foto: Romelo Pervolovici, ©2META)


METAREALIA – ÎN ACELAȘI TIMP

2META / Maria Manolescu, Romelo Pervolovici

Curatori: Raluca-Elena Doroftei, Andreea Drăghicescu

27.04.2017 - 08.10.2017
Etaj 3


Expoziția METAREALIA - în același timp prezintă preocupările recente ale grupului de artiști 2META - Maria Manolescu și Romelo Pervolovici. Cunoscuți mai ales ca artiști media, ei abordează pictura ca mediu de exprimare începând din 2010. Lucrările celor doi se intersectează în jurul noțiunii de meta. Pictura 2META caută breșele în real, realitățile multiple, realul după real, cei 2 artiști lucrând împreună pe pânze diferite. În același timp se desenează și o practică proprie, cu estetici identificabile, radical distincte și inconfundabile. Metarealia circumscrie un spațiu vizual hibrid în care ideea se unește cu materia. (Raluca-Elena Doroftei, Andreea Drăghicescu, 2META)

Arhitect: Radu Pervolovici

Coordonator MNAC: Magda Predescu

Proiect câștigător al Apelului de proiecte MNAC 2015



2016-11-10 15:26:52

Metarealia: un discurs metavizual/ 2META

(Editura META, București, 2016)

Fundația Culturală META, împreună cu Administrația Fondului Cultural Național, organizează evenimentul de lansare a albumului retrospectiv Metarealia: un discurs metavizual/ 2META. Lansarea va avea loc vineri, 11 noiembrie, ora 19:00, la Librăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona 13-15), în prezența criticilor și istoricilor de artă Magda Cârneci și Igor Mocanu și cu participarea video a scriitorului Ion Bogdan Lefter.


Pentru orice alte detalii, vă stăm la dispoziție oricând.

Vă așteptăm cu drag la eveniment,

Andreea Drăghicescu

0723.154.052​


2016-11-07 18:43:17

Un secol de arhitectură românească – www.e-architecture.ro

Vernisaj expoziție de fotografie și lansarea enciclopediei on-line, perioada 1918-1944


Miercuri, 9 noiembrie, ora 18:30, în Piața Amzei, etaj 1 (Piața Amzei 13), Fundația Culturală META vă invită la vernisajul expoziției de fotografie și la evenimentul de lansare a enciclopediei on-line Un secol de arhitectură românească (perioada 1918-1944).

La dublul eveniment vor participa Mihaela Criticos, Mariana Croitoru, Anca Filip, Oana Marinache, Mircea Ochinciuc, Gabriela Petrescu, Dragoș Popescu, Sidonia Teodorescu, Ion Bogdan Lefter.

Proiect cultural finanțat de ARCUB și P.M.B. în cadrul Programului cultural „București Orașul In-Vizibil, 2016”, Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Arhitecților din România din fondul „Timbrul arhitecturii” 2016.

Cea de-a doua ediție a proiectului Un secol de arhitectură românească, dedicată arhitecturii interbelice, poate fi accesată la adresa https://www.e-architecture.ro/ începând cu data de 8 noiembrie 2016.

Proiectul enciclopedic, inițiat de Fundația Culturală META, a fost demarat la începutul anilor 2000 sub forma unui dicționar tipărit, prima etapă materializându-se în 2001, odată cu apariția dicționarului Un secol de sculptură românească (A - D), publicat în Colecția „Sinteze”, Editura META. În anul 2013, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), acesta a fost reluat în format electronic, prima ediție a enciclopediei on-line, denumită Un secol de sculptură românească (A - M), fiind lansată în toamna anului 2013. Cea de-a doua ediție a proiectului, desfășurată în 2014, cu sprijinul financiar al AFCN, cuprinde cea de-a doua parte a dicționarului (N-Z) și a fost lansată în toamna anului trecut. (www.sculpture.ro)

În 2015, Fundația Culturală META a revenit cu o nouă enciclopedie, de data această dedicată arhitecturii românești și integrată într-un program cultural mai amplu, care constă din două proiecte culturale complementare și care anul acesta se află la cea de-a doua ediție a sa:

   1.    Enciclopedia bilingvă on-line de arhitectură românească, ediția a II-a, 1918-1944 - www.e-architecture.ro;

   2.    Expoziția de fotografie Un secol de arhitectură românească (1918-1944), deschisă în perioada 9 noiembrie - 4 decembrie 2016.

Cu un conținut specific complex și bine documentat, enciclopedia și expoziția își propun realizarea unei viziuni extinse asupra arhitecturii românești din ultimii aproximativ 100 de ani în patru etape distincte (2015: 1890-1918, 2016: 1918-1944, 2017: 1944-1989, 2018: 1989-2018), în formatul propus – on-line și bilingv/expoziție, care va conține informații cu conținut istoric și critic deopotrivă, informații ample din istoria secolului XX, dar și informații recente privind activitatea arhitecturală a celor selectați, nume consacrate, dar și nume noi, ale celor mai tineri arhitecți. Ediția on-line este prima enciclopedie bilingvă de arhitectură românească cu acces liber dedicată arhitecților din spațiul românesc și reunește până în acest moment fișele a peste 120 de arhitecți, care au activat în perioada 1890-1918, respectiv 1918-1944.

Enciclopedia nu va constitui numai un instrument de lucru realizat sub forma unei baze de date, util tuturor studenților, profesorilor arhitecți și arhitecților, teoreticienilor arhitecturii, operatorilor culturali, editorilor, profesorilor, directorilor de muzee și centrelor culturale, ci va cuprinde și un aparat critic, Fundația Culturală META colaborând în acest moment cu o echipă de profesori arhitecți formată din: Ana-Maria Zahariade, Mihaela Criticos, Mircea Ochinciuc, Arpad Zachi, Dragoș Ciolacu, Mariana Croitoru, Anca Filip, Oana Marinache, Gabriela Petrescu, Sidonia Teodorescu, Andrei Răzvan Voinea, echipă pe care își propune să o extindă cu ocazia următoarelor etape.

Un secol de arhitectură românească va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informații chiar și de către orice vizitator virtual care dorește să aducă modificări, corecturi, completări fișelor deja existente pe site. Aceștia vor putea completa fișele accesând meniul „Contribuie” disponibil pentru fiecare pagină în parte, iar după verificarea informațiilor de către membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse în enciclopedie.

Fundația Culturală META, înființată în 1995 la București, își propune să construiască un discurs cultural la nivel contemporan, inter- și pluridisciplinar, să promoveze arta contemporană românească pe plan național și european, să deschidă mediile culturale românești către schimbările ce au loc pe scena artistică actuală.

Proiect organizat de Fundația Culturală META

Proiect cultural finanțat de ARCUB și P.M.B. în cadrul Programului cultural „București Orașul In-Vizibil, 2016”, Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Arhitecților din România din fondul „Timbrul arhitecturii” 2016.

Proiect cultural găzduit de Amzei Market Makers, o inițiativă The Institute și ING.

Proiect cultural desfășurat cu sprijinul: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și Facultatea de Litere - Universitatea din București, Fundația Arhitext Design, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Biblioteca UAUIM, Biblioteca UAR.

Parteneri media: Arhitext, Contemporanul, Zeppelin, Igloo, Observator cultural, AgențiadeCarte, Radio România Cultural, Modernism.ro, Iqool, onlinegallery.ro.

Facebook: https://www.facebook.com/unsecoldearhitecturaromaneasca

Persoană de contact: Andreea Drăghicescu, [email protected], 0723.154.052


2016-11-01 16:07:07

Le Meilleur de Slon – Festivalul de Film Francez

Fundația Culturală META și META Cinema, împreună cu Institutul Francez din București, organizează evenimentul Le Meilleur de Slon – Festivalul de Film Francez, proiecție a scurt-metrajelor realizate în cadrul primelor două ediții (2015-2016) ale proiectului cultural Rezidență internațională de creație audiovizuală (Slon, România). Proiecția va avea loc sâmbătă, 5 noiembrie, ora 20:45, la Cinema Elvira Popescu, în prezența regizorilor François Barbier, Andreas Bolm, Lucile Hadžihalilović, Benoît Maerens, Eva Pervolovici și a directorului de imagine George Chiper-Lillemark.



Selecție de scurt-metraje din edițiile I și II :

Benoît Maerens. Sans tambour ni trompette. Film performance. Locuitorii satului descoperă o casă prin lumină și sunet.
Festival de court-métrage "Silence, on court!", Paris, Franța
Slamdance film festival, Utah, SUA


François Barbier. Istoria lumină. Mirela, o tânără dansatoare, fragilă și agitată, încearcă să se spovedească preotului din sat...
International Film Festival FERFILM Ferizaj, Kosovo
International Kids Film Festival in San Diego, SUA
CineFestival in Los Angeles, USA
Creation International Film Festival in Ottawa, Canada
International Short Film and Music Festival Dublin, Irlanda
Muestra Audiovisual CINE SINU in Montería, Columbia
Festival "Silence, on court!" in Paris, Franța
Fête des Vendanges de Montmartre 2016 in Paris, Franța
12 Months Film Festival in Cluj, România


Vanja Sviličić. Fata cu mustață. Doi turiști francezi se rătăcesc într-un sat din România. Ocazie de a descoperi prejudecățile legate de Europa de Est
Festival de court-métrage "Silence, on court!", Paris, Franța
Slamdance film festival, Utah, SUA


Eva Pervolovici. Fără titlu. Un pictor, modelul lui, șoferul... o cină în trei neobișnuită, în mijlocul munților.
Festival de court-métrage "Silence, on court!", Paris, Franța
Slamdance film festival, Utah, SUA


Andreas Bolm. Alin. Lui Alin, un adolescent de 14 ani, îi place să se plimbe. Când se plimbă visează. Când visează întâlnește lume.

Lucile Hadžhalilović. De natura. Două fetițe, patru elemente, fructele verii și - trecătoare - moartea.

Persoană de contact:
Andreea Drăghicescu,
[email protected], 0723.154.052


2016-08-12 20:29:28

REZIDENȚĂ INTERNAȚIONALĂ DE CREAȚIE AUDIOVIZUALĂ
18-28 AUGUST, EDIŢIA A II-A, 2016
SLON, ROMÂNIA



Fundaţia Culturală META şi META Cinema, în parteneriat cu Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Digital Bolex și N-Graphix, anunţă deschiderea Rezidenţei internaţionale de creaţie audiovizuală (ediţia a II-a, 2016), care se va desfăşura în perioada 18-28 august în localitatea Slon, comuna Ceraşu, România. Cea de-a doua ediție a rezidenței va reuni trei regizori europeni consacraţi la nivel internaţional: Lucile HADŽIHALILOVIĆ (Franța), Andreas BÖLM (Germania) și Eva PERVOLOVICI (Franța), un șef operator - George CHIPER (România), doi editori de imagine - Benjamin HÉLIUS (Franța) și Alexandra GULEA (România/Germania) și un sunetist - Benoît Maerens (Franța).

Proiectul cultural Rezidență internațională de creație audiovizuală, Slon, România (ediția a II-a, 2016), inițiat de Fundația Culturală META în urmă cu un an în cadrul programului META Cinema, constă într-o rezidență cinematografică concepută sub forma unei întâlniri de 10 zile, care urmează să se desfășoare în localitatea Slon, comuna Cerașu, județul Prahova, România. Scopul rezidenţei este de a încuraja mobilitatea culturală pe teritoriul României. Pentru cea de-a doua ediție, Fundația Culturală META a invitat 3 regizori internaționali, care vor fi însoțiți în demersul lor de un șef operator, doi editori imagine, un inginer de sunet și un director de producție, și care vor realiza 3 creații audiovizuale (scurt metraje de ficțiune, documentar și experimental). La finalul celor 10 de zile de rezidență, fiecare dintre cei 3 regizori va prezenta un montaj intermediar, urmând ca acesta să fie finisat în perioada imediat următoare încheierii rezidenței. Unitatea celor 3 filme, diferite ca stil, va fi asigurată atât de un decor comun, casa „Meduza” din Slon, cât și de actorii care se vor regăsi în filmele prezentate, selectaţi în urma unui casting desfăşurat la nivel local.

La începutul lunii noiembrie, cele trei scurt metraje, alături de cele patru producții realizate anul trecut, vor fi proiectate în România în premieră, în cadrul Festivalului de Film Francez desfășurat la București în această toamnă.

Parteneri principali: Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Organisation Internationale de la Francophonie, Digital Bolex, N-Graphix.

Susținători și parteneri media: AgențiadeCarte.ro, Infinitezimal, modernism.ro, Observator Cultural, TVR2, webcultura, Institutul Francez din România.
Proiect cultural desfăşurat cu sprijinul Primăriei Comunei Ceraşu şi Căminului Cultural Ceraşu.

Pentru interviuri, reportaje și orice alte întrebări, ne puteți contacta la numărul de telefon 0723.154.052 sau la adresa de e-mail [email protected]. Persoană de contact: Andreea Drăghicescu


2016-05-04 15:26:28

​Începând cu luna mai a acestui an, Fundația Culturală META reia proiectul Un secol de sculptură românească - enciclopedie on-line cu scopul de ​a actualiza fișele realizate în urmă cu doi ani.

Așteptăm informații la zi cu privire la activitatea sculptorilor incluși în cadrul enciclopediei, precum și noi propuneri pe care le vom susține prin intermediul proiectului nostru.

Ne puteți contacta fie direct pe e-mail, la adresa [email protected], fie accesând site-ul nostru, www.sculpture.ro, unde veți găsi meniul „Contribuie”, pe care îl puteți folosi pentru orice completări/modificări ați dori să ne propuneți. Informațiile vor ajunge la noi, iar apoi vor fi verificate și prelucrate de echipa META în vederea publicării acestora.

Ne găsiți și pe https://www.facebook.com/sculpture.ro/



2015-11-08 23:54:58

Un secol de arhitectură românească


www.e-architecture.ro


Vernisaj expoziție de fotografie și lansarea enciclopediei on-line, perioada 1890-1918


Marți, 10 noiembrie, ora 19:00, în spațiul Underground din incinta The Ark, Fundația Culturală META vă invită la vernisajul expoziției de fotografie și la evenimentul de lansare a enciclopediei on-line Un secol de arhitectură românească (perioada 1890-1918).


La dublul eveniment vor participa Mihaela Criticos, Arpad Zachi, Mariana Croitoru, Florentina Matache, Gabriela Petrescu, Miruna Stroe, Sidonia Teodorescu, Ion Bogdan Lefter.


Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul arhitecturii”, A.R.C.U.B. și P.M.B. în cadrul Programului cultural „Ești București”.


Un secol de arhitectură românească poate fi accesată la adresa http://www.e-architecture.ro/ începând cu data de 9 noiembrie 2015.


Proiectul enciclopedic, inițiat de Fundația Culturală META, a fost demarat la începutul anilor 2000 sub forma unui dicționar tipărit, prima etapă materializându-se în 2001, odată cu apariția dicționarului Un secol de sculptură românească (A - D), publicat în Colecția „Sinteze”, Editura META. În anul 2013, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), acesta a fost reluat în format electronic, prima ediție a enciclopediei on-line, denumită Un secol de sculptură românească (A - M), fiind lansată în toamna anului 2013. Cea de-a doua ediție a proiectului, desfășurată în 2014, cu sprijinul financiar al AFCN, cuprinde cea de-a doua parte a dicționarului (N-Z) și a fost lansată în toamna anului trecut. (www.sculpture.ro)


În acest an, Fundația Culturală META revine cu o nouă enciclopedie, de data această dedicată arhitecturii românești și integrată într-un program cultural mai amplu, care constă din două proiecte culturale complementare:
1. Enciclopedia bilingvă on-line de arhitectură românească, disponibilă începând cu data de 9 noiembrie 2015 la adresa www.e-architecture.ro;
2. Expoziția de fotografie Un secol de arhitectură românească (perioada 1890-1918).


Cu un conținut specific complex și bine documentat, enciclopedia și expoziția își propun realizarea unei viziuni extinse asupra arhitecturii românești din ultimii aproximativ 100 de ani în patru etape distincte (2015 – 1890-1918, 2016 – 1918-1947, 2017 – 1947-1989, 2018 – 1989-2018), în formatul propus – on-line și bilingv/expoziție, care va conține informații cu conținut istoric și critic deopotrivă, informații ample din istoria secolului XX, dar și informații recente privind activitatea arhitecturală a celor selectați, nume consacrate, dar și nume noi, ale celor mai tineri arhitecți. Ediția on-line este prima enciclopedie bilingvă de arhitectură românească cu acces liber dedicată arhitecților din spațiul românesc și reunește până în acest moment fișele a peste 60 de arhitecți, care au activat în perioada 1890-1918.


Enciclopedia nu va constitui numai un instrument de lucru realizat sub forma unei baze de date, util tuturor studenților, profesorilor arhitecți și arhitecților, teoreticienilor arhitecturii, operatorilor culturali, editorilor, profesorilor, directorilor de muzee și centrelor culturale, ci va cuprinde și un aparat critic, Fundația Culturală META colaborând în acest moment cu o echipă de profesori arhitecți formată din: Ana-Maria Zahariade, Mihaela Criticos, Mircea Ochinciuc, Arpad Zachi, Dragoș Ciolacu, Mariana Croitoru, Oana Marinache, Florentina Matache, Gabriela Petrescu, Miruna Stroe, Sidonia Teodorescu, Răzvan Voinea, echipă pe care își propune să o extindă cu ocazia următoarelor etape.


Un secol de arhitectură românească va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informații chiar și de către orice vizitator virtual care dorește să aducă modificări, corecturi, completări fișelor deja existente pe site. Aceștia vor putea completa fișele accesând meniul „Contribuie” disponibil pentru fiecare pagină în parte, iar după verificarea informațiilor de către membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse în enciclopedie.


Fundația Culturală META, înființată în 1995 la București, își propune să construiască un discurs cultural la nivel contemporan, inter- și pluridisciplinar, să promoveze arta contemporană românească pe plan național și european, să deschidă mediile culturale românești către schimbările ce au loc pe scena artistică actuală.


Proiect organizat de Fundația Culturală META


Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul arhitecturii”, A.R.C.U.B. și P.M.B. în cadrul Programului cultural „Ești București”.


Proiect desfășurat cu sprijinul The Ark, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și Facultatea de Litere - Universitatea din București, Fundația Arhitext Design, Asociația Identitate Culturală Contemporană.


Parteneri Media: Arhitext, Zeppelin, ArtOut, Igloo, Modernism.ro, Observator cultural, Revista 22, AgențiadeCarte, Ziare.com, Radio România Cultural.


Facebook:
https://www.facebook.com/unsecoldearhitecturaromaneasca